Scheidingswanden

Metal stud wanden genoemd zijn toepasbaar op allerlei manieren en vormen. Of het nu gaat om mooie strakke kantoorwanden, functionele scheidingswanden voor geluidsdemping of voor het wegwerken van bekabeling, goten of leidingen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Deze scheidingswanden zijn ontwikkeld om te voldoen aan hoge prestaties tegen zo laag mogelijke kosten. Scheidingswanden zijn toepasbaar als niet-dragende binnenwanden in zowel woningbouw, utiliteitsbouw en renovatie.

Voordelen
De systeemopbouw van een metal stud wand frame en gipsplaten hebben voor de huidige bouw- en woonnormen een aantal belangrijke voordelen:

 • hoge geluidsisolatie
 • brandwerend
 • snelle, droge montage
 • leidingen in spouw
 • flexibel toepasbaar
 • licht in gewicht
 • stabiel en duurzaam
 • glad en vlak
 • veelzijdig af te werken

Door de keuze in o.a. plaatdikte, isolatiedikte, profielbreedte en spouwbreedte kunnen de prestaties worden aangepast aan de eisen.

Montage
Wij monteren de metall studwanden volgens de normen van het Gyproc-handboek. In dit handboek staan alle voorwaarden, eisen en montagevoorschriften waar een metall studwand aan moet voldoen. Er zijn verschillende breedtematen van profielen te verkrijgen, namelijk:

Breedte profiel Wand-dikte met enkel gips Wand-dikte met dubbel gips
45 mm 70 mm 95 mm
50 mm 75 mm 100 mm
75 mm 100 mm 125 mm
100 mm 125 mm 125 mm
   
Metall studwand: enkel skelet, enkele beplating
Deze wanden worden veelal toegepast voor kamerscheidende wanden in woningbouw, nieuwbouw en renovatie, maar ook in de utiliteitsbouw, zoals in kantoren.(30 min. brandwerend)
Metall studwand: enkel skelet, meervoudige beplating
Deze wanden zijn met name geschikt voor utiliteitsbouw, bijvoorbeeld in kantoren, openbare ruimtes, maar ook voor woningbouw, zoals in luxe appartementen.(60 min. brandwerend en steviger).
Metall studwand: dubbel skelet
Deze wanden hebben een hoge geluidsisolatie en zijn geschikt voor woningscheidende wanden in renovatie of utiliteitsbouw.

De wanden worden afgewerkt met een dunne laag jointfiller en over de naden wordt bandgaas geplakt om scheuren van de naden tegen te gaan. In het afsmeren heb je drie verschillende klassen:

 • Klasse 1 - spuitklaar
 • Klasse 2 - behangklaar
 • Klasse 3 - sausklaar

Metal stud voorzetwand:
Een metall studvoorzetwand is bij uitstek geschikt voor het renoveren en optimaliseren van bestaande muren. Slechte muren worden op een eenvoudige en snelle wijze voorzien van een strakke afwerking. Leidingen kunnen daarbij gemakkelijk in de spouw worden weggewerkt. De geluids- en warmte-isolerende eigenschappen van de muur kunnen aanzienlijk worden verbeterd, vooral als de voorzetwand vrij van de steensmuur geplaatst wordt.

Brandbeveiliging met gipskartonplaten
Gipskartonplaten bevatten kristalwater. Dit water wordt bij brand grotendeels verdampt. De temperaturen zullen in de dehydratieperiode de 100 įC nauwelijks overschrijden. Nadat het dehydratieproces is beŽindigd, treedt vrij snel desintegratie van de normale gipskartonplaten op. Om dit uiteenvallen te vertragen, worden gipskartonplaten voorzien van een wapening met glasvezels. De glasvezels zorgen ervoor dat na de scheurvorming in de gipskartonplaten, de stukken gedurende een bepaalde periode niet uit de constructie vallen. Door toepassing van deze plaat kan de brandwerendheid van een wandconstructie met circa 30% worden verhoogd.

 

 

Home